In Brussel en Vlaams-Brabant neemt de luchtvervuiling met momenten hoge proporties aan. Het is als een sluipend gif, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Daarom werd Luchtpijp geboren. Luchtpijp biedt burgers, verenigingen en gemeenten activiteiten en tools aan om rond luchtkwaliteit te werken. Luchtvervuiling zichtbaar maken door als burgers zelf te gaan meten, staat daarbij centraal.
Luchtpijp voorziet in kwalitatieve workshops en activiteiten die gemeenten en verenigingen kunnen bestellen om rond luchtkwaliteit te werken. Wat dacht je van een gezamenlijke workshop waarbij inwoners zelf een fijn stof meter kunnen bouwen? Of lezingen "leren over lucht”, kinderateliers en wandelingen rond luchtkwaliteit? Je kan er allemaal voor terecht bij Luchtpijp.
Centraal in het aanbod van Luchtpijp staat een eigen Do-It-Yourself pakket waarmee je een fijnstofmeter kan bouwen. Tegen eind 2018 wil Luchtpijp minimum 500 fijnstofmeters in Brussel en omstreken verspreid hebben. Mensen kunnen zo’n fijnstofmeter komen bouwen tijdens één van de vele workshops die je terug vindt op www.luchtpijp.be/evenementen of via Growfunding een meter bestellen die eind december geleverd wordt. Zo’n pakket kost 35 euro en bestaat uit een tiental onderdelen, keurig verpakt in een doos, en een bouwhandleiding. Je steekt de meter in elkaar, sluit hem thuis aan op WiFi en klaar is kees! Vanaf dan kan je op een online kaartje kijken hoeveel fijn stof er in jouw buurt of gemeente hangt.
De eerste meter wordt op donderdag 13 september opgehangen aan de gevel van de Ancienne Belgique. Tussen 16:00 en 20:00 kunnen mensen samen een meter komen bouwen in de Foyer van de AB of een pakket afhalen om de meter zelf thuis in elkaar te steken.
Met Luchtpijp willen CM Sint-Michielsbond en beweging.net Brussel het bewustzijn rond schone lucht verder aanwakkeren. De activiteiten zijn groepsvormend en laten mensen bij elkaar komen en werken rond luchtkwaliteit. De technologie die gebruikt wordt is open source en de data die de meters verzamelen is voor iedereen toegankelijk. Zo worden onze inwoners zelf een beetje citizen scientist.
Meer info: www.growfunding.be/luchtpijp