KU Leuven x AB Talk: How is Spotify changing the way we experience music?
De registratiekost is €3, maar je krijgt dit bedrag terug in drankjetons bij aankomst. Deze talk is in het Engels.
Streamingplatformen zoals Spotify hebben onze luistergewoonten ingrijpend veranderd. Van algoritmisch samengestelde playlists tot de opkomst van mood music - muziek is niet langer iets wat we ontdekken, maar wat ons wordt voorgeschoteld. Wat betekent dit voor artiesten, luisteraars en de muziekindustrie?
Tijdens deze talk onderzoeken we de macht van Spotify: hoe het onze keuzes beïnvloedt, wat de economische en artistieke gevolgen zijn, en welke alternatieven er bestaan. Verwacht scherpe inzichten, kritische vragen en een boeiende discussie over de toekomst van muziek in het streamingtijdperk.
Liz Pelly schreef Mood Machine: The Rise of Spotify and the Costs of the Perfect Playlist, een kritische blik op Spotify’s invloed en een reflectie op hoe techbedrijven de creatieve sector sturen. Ze pleit voor alternatieve modellen die artiesten eerlijker belonen en luisteraars meer zeggenschap geven. Speciaal voor deze talk komt Liz naar AB om haar boek toe te lichten.
Na een interview met Liz sluiten Jozefien Vanherpe (KU Leuven) en Nick Yule (AEPO-ARTIS) aan voor een gesprek. Simon Taylor zal de avond in goede banen leiden.
Nick Yule
Nick Yule is hoofd Juridische Zaken bij AEPO-ARTIS, de Europese organisatie die 40 collectieve beheersorganisaties in Europa vertegenwoordigt die actief zijn in de muziek- en audiovisuele sectoren. Een groot deel van zijn 15 jaar ervaring met de rechten van uitvoerende kunstenaars heeft betrekking op alle aspecten van muziekstreaming, waaronder betrokkenheid bij verschillende onderzoeksprojecten en een aantal studies. Als zelfverklaarde muziekliefhebber is hij gepassioneerd door het creëren van een duurzaam en eerlijker ecosysteem voor muziekstreaming voor alle betrokkenen.
Jozefien Vanherpe
Jozefien Vanherpe is professor aan het Centrum voor IT- en IP-recht (CiTiP) aan KU Leuven. Zij studeerde rechten aan KU Leuven en de Universiteit van Cambridge. Na een aantal jaren actief te zijn geweest als advocaat in intellectuele rechten, maakte zij begin 2019 de overstap naar de academische wereld. In het voorjaar van 2022 verdedigde Jozefien haar doctoraat over het juridische kader rond contracten in de muziekindustrie. Sinds oktober 2022 is Jozefien aangesteld als professor en maakt zij studenten rechten, ingenieur en biomedische wetenschappen wegwijs in de wondere wereld van het recht van de intellectuele eigendom. Hiernaast doet zij onderzoek naar de toepassing van intellectuele rechten in de digitale wereld, inclusief in het licht van de ontwikkeling van artificiële intelligentie.
Simon Taylor
Simon Taylor is een in Brussel gevestigde muziekrecensent en journalist. Hij schrijft maandelijks een vooruitblik op de beste concerten in Brussel voor The Brussels Times, een Engelstalige nieuws- en reportagesite, en levert ook regelmatig muziekbeschouwingen voor het tweemaandelijkse printmagazine. Zijn recentste artikel ging over de 30ste verjaardag van nachtclub Fuse. Daarnaast organiseert Simon evenementen met Britse auteurs van muziekliteratuur. Recente edities gingen over de geschiedenis van gothmuziek, avant-gardemuziek uit de 20e eeuw en elektronische muziek. Een aankomend evenement zal draaien rond Electronic Body Music (EBM) van bands zoals Front 242 en Deutsch-Amerikanische Freundschaft. Simon schrijft ook over EU-aangelegenheden, waaronder Brexit en trans-Atlantische relaties.