Feest, want de wereld viert de 50ste verjaardag van de hiphop. Voor die gelegenheid duikt AB in de Belgische geschiedenis van het genre met een nieuwe podcast.
Wie stond er mee aan de wieg van de hiphop in België? Welke rol speelde onze hoofdstad in het verhaal? En hoe ziet de toekomst van de Belgische hiphop eruit? Rik De Bruycker laat er in 3 afleveringen Belhop z’n licht over schijnen. Dat doet hij niet alleen, maar met 11 tafelgasten. Artiesten, presentatoren en experts vertellen hoe hiphop ook in België z'n weg vond van de niche tot het grote publiek en uitgroeide tot wat het vandaag is.
Aflevering 1 - Yo! De pioniers van de Belgische hiphop
Hiphop heeft traag ingang gevonden in ons land. Een echt credible underground hiphopcultuur met breakers, taggers, dj’s en mc’s ontstaat pas in de tweede helft van de jaren ’80 met spilfiguren als Phil One aka Fourmi, Ya Kid K, Sake, Rhyme Cut Core, Defi J, … In de nineties komt de hiphopbeweging in België op kruissnelheid. Geïnspireerd door Franse b-boys verzetten rijmelaars als De Puta Madre en Starflam de bakens. Maar ook in Vlaanderen gaan rappers als ‘t Hof van Commerce en ABN onder invloed van Nederhop aan de slag in hun eigen taal. De institutionalisering van het genre zet zich verder maar in de nillies duikt de Belgische hiphopcultuur weer de underground in.
Gasten: Lin Da Scandalous, Philone, TLP en Gus
Aflevering 2 - Brussel is de basis
Brussel speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de Belgische hiphop. Reeds in 1989 scoorde Benny B uit Molenbeek als eerste Brusselse rapper een hit in Frankrijk. Het pionierswerk van De Puta Madre en Starflam in de jaren ‘90 zal later zijn vruchten afwerpen in sleuteljaar 2016. Niveau 4 biedt op het juiste moment een staalkaart: Damso, Roméo Elvis en Hamza veroveren Frankrijk en Stikstof zet voor het eerst rap in het Nederlands op de Brusselse kaart. De Brusselse rapscene tilt zijn muziek over stadsgrenzen en taalbarrières heen, sloopt muren tussen genres en is fier om Brusseleir te zijn.
Gasten: MikiGold, Jazz Brak en Lefto
Aflevering 3 - Here’s to the future
De Brusselse boom in 2016 werkte inspirerend voor een nieuwe generatie. Ook in de rest van België maken hip hoppers het mooie weer: Tourist LeMC, Brihang, Coely, Lous & The Yakuza, Glints, Blackwave., Yong Yello, … De nieuwe generatie is divers en denkt zowel pop als politiek. Hiphop anno nu kijkt verder dan de landsgrenzen en maakt moves in Nederland, Frankrijk en zelfs de US. Dat doen ze eerder door in te zetten op social media i.p.v. de traditionele kanalen.
Gasten: Gailor Kiaku, Spacebabymadcha, Brihang en Brysa