za 18.04.20

CANCELLED: Tashi Dorji + Margarida Garcia

Facebook event Deel Tweet

Salonconcert met Buthaanse gitaarimprov meester en Portugese contrabas virtuoze

Naar aanleiding van COVID-19 wordt dit concert afgelast. 
Wij danken je voor jouw begrip.

Concert georganiseerd ism Oorstof/SoundInMotion

De Bhutaanse gitarist Tashi Dorji is zonder twijfel een van de meest originele improvisatoren van het moment. Zijn eerste passage tijdens de Oorstof-concertreeks in 2015 – tevens zijn eerste concert in Europa – en de aansluitende tournee als gast en support van Godspeed You! Black Emperor was een grandioze triomftocht. Nu is hij eindelijk terug in Europa voor een reeks soloconcerten met haltes in Antwerpen (16/4 Het Bos) en Brussel (18/4 AB Salon). 

Dorji ontdekte vrije improvisatie toen hij in de Verenigde Staten ging studeren. Het is daar dat zijn uitzonderlijk talent als gitarist en improvisator werd ontdekt door Ben Chasny (Six Organs of Admittance) die in 2014 het Hermit Hut-label oprichtte om Dorji’s debuut-lp uit te brengen. Vergelijkingen met legendarische gitaristen als John Fahey en Derek Bailey vallen geregeld, maar Dorji blijft er opvallend bescheiden bij. 

Ondertussen heeft Dorji enkele succesvolle samenwerkingen lopen met onder meer met Tyler Damon (Circuit des Yeux), Mette Rasmussen, C. Spencer Yeh, Michael Zerang en Aki Onda. In Februari verschijnt ook de fantastische cd Purple Dark Opal van Kuzu voor het Aerophonic label, een erg vruchtbare samenwerking tussen Dorji, Dave Rempis en Taylor Damon. Kuzu zal eind oktober 2020 aantreden in de Oorstofreeks. Maar eerst dus tijd voor Dorji en zijn onnavolgbare solo gitaarescapades die ons van percussief en ritmisch spel met een folky en meditatief karakter naar de meest waanzinnige en brutale klanken zal loodsen. 

Sinds midden jaren negentig ontwikkelt de Portugese, in Antwerpen residerende, Margarida Garcia een erg persoonlijke en unieke muzikale taal voor elektrische contrabas: minimaal, langzaam, onderzees, pulserend en melancholisch. Ze beweegt zich ver buiten de geplogendheden van hedendaagse improvisatie met een sterke link naar de hedendaagse psychedelische ondergrond. 
Nog voor ze in 2004 naar New York verkaste – waar ze gedurende zeven jaar verbleef en regelmatig smaenwerkte met Loren Connors en Marcia Bassett – was ze een van de spilfiguren uit de alternatieve scene van Lissabon waar ze zich internationaal liet opmerken in samenwerking met gitarist Manuel Mota. Garcia werkte met muzikanten als Thurston Moore, David Maranha, Gabriel Ferrandini, Mattin en Nöel Akchoté en is ook actief in de beeldende kunst. Sinds 2014 pendelt ze tussen Lissabon en Antwerpen, waar ze regelmatig samenwerkt met het Graindelavoix ensemble van Björn Schmelzer. In 2016 was ze te gast op het Dropa Disc Festival in duo met Mota en in 2018 nam ze in de Sound in Motion-studio, samen met Mota en Bassett, de prachtige lp ‘Here They Rest Immobile’ op die in 2019 verscheen op Yew Records.

Foto’s:

Tashi Dorji: © Geert Vandepoele

Margarida Garcia: © Nuna Martins

Lees meer Lees minder

Video's

Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie