do 12.12.19

AB40 CURATED BY: Whispering Sons + CTM (DK), Croatian Amor (DK) & paper hats (B) + dj’s

Facebook event Deel Tweet

Glorieuze Afsluiter van een Succulent Jaar voor België’s Beste Band

Een Liveurope concert:
Het eerste Europese initiatief dat concertzalen ondersteunt bij de promotie van opkomend muzikaal talent uit Europa.

AB CURATED BY
In september bestaat AB 40 jaar en dat vieren we in stijl, terwijl het voltallige programmatieteam tijdelijk op rust gaat. Come again? Tijdens het hele feestseizoen geeft AB namelijk de programmatiesleutel in handen van diverse nationale en internationale curatoren die al een tijdlang aan het huis verbonden zijn.

Wat. Een. Topjaar. Voor. Whispering Sons. Fuck! Hun debuut ‘Image’ was een muzikale mokerslag waarbij de ronduit fantastische reviews – eentje luidde terecht: ‘A Lynchian Nightmare’ - torenhoog op elkaar gestapeld konden worden. De releaseshow in de AB Club was op voorhand uitverkocht en zowat alle shows die nadien volgden, was telkens voor een full house. In Parijs mochten ze op het défilé van Raf Simons spelen en kwam Naomi Campbell hen feliciteren… Dit jaar werden ze bovendien genomineerd voor drie MIA-awards én mochten ze als kers op de taart op Best Kept Secret én op het hoofdpodium van Rock Werchter staan.

En hoe beter een succesvol jaar afsluiten in stijl dan een glorieus optreden op het grote podium van AB? Met bovendien nog een flink pak troeven achter de hand: de band maakt er een heus feestje van, want ze nodigen nog een handvol van hun favoriete (inter)nationale acts uit. Dat programma wordt later bekend gemaakt.

Als ‘very special guests’ op de door hen gecureerde, reeds lang uitverkochte, avond kozen Whispering Sons 2 acts van het straffe, Deense, Posh Isolation label en de Belgische band paper hats.

CTM (DK)
CTM is het solo project van Copenhagen based zangeres / celliste / componiste Cæcilie Trier. Haar nieuwste release ‘Red Dragon’ werd in ’18 op Posh Isolation uitgebracht.

Trier is een klassieke getrainde artieste actief in de marges van het hedendaags klassiek en met vele verschillende projecten en samenwerkingen (Chimes & Bells, Choir Of Young Believers, Boli Group,…). Haar vorig album 'Suite For A Young Girl' werd in 2017 genomineerd voor de prestigieuze Nordic Music Prize.

Croatian Amor (DK)
Creatieve duizendpoot en keyfiguur in de experimentele scene van Copehagen, Loke Rahbek kennen we van o.a. het fabuleuze electronic noise performance art duo Damien Dubrovnik, 1/3e van Lust For Youth en als lid van black metal band Sexdrome. Naast samenwerkingen met o.a. Puce Mary, Powell en Iceage is hij ook één van de drijvende krachten achter independant label / muziekstore Posh Isolation.

Als Croatian Amor, zijn experimental industrial ambient project, bracht hij reeds 6 albums uit. Over zijn laatste plaat, ‘Isa’, die met vele goede kritieken werd ontvangen schreef Resident Advisor:  ’Isa never lets the listener get too comfortable. This is often to its detriment, as its narratives bump up against moments of real beauty, casting a robotic detachment over even its warmest moments. But Rahbek does an admirable job of presenting visions that are hard to shake.’ 
Online magazine XLR8 schreef dan weer: ‘Isa finds the artist seeking the perfect balance once again: aiming at both disquieting the listener and making their hairs stand on end’

paper hats (B)
Als after-show in de AB Club speelt de Belgische band paper hats. Hun in 2016 verschenen debuut EP werd overstelpt met lovende kritieken. Niet enkel wonnen ze er dat jaar de ‘beste debuut’-prijs van Red Bull’s Vinyl Frontier mee, de krant De Morgen schreef over de plaat: ‘bevat zowat de beste twintig minuten muziek uit eigen land die we dit jaar al hoorden’
Na  meer dan 2 jaar stilte rond de band verscheen er in april van dit jaar plots een nieuwe track op de ‘A Sentimental Mixtape #1’-compilatie, een cassette-release op het door Fenne en Kobe van Whispering Sons gerunde label Sentimental Records. 
Met complexe, door live drum aangestuurde, groovy ritmes en multi-gelaagde melodieën opgewekt door oude analoge synths maakt de band het soort electronische muziek waarbij het onmogelijk is stil te blijven staan. In de AB Club zullen ze, aan de vooravond van de release van hun Slipper 12”, een unieke set spelen ondersteund met live visuals van de onnavolgbare videokunstenaar Jaak De Digitale.

Om het einde van een lang en bewogen Whispering Sons-jaar in schoonheid af te sluiten is er nog een after-party met dj-duo ‘DJ Frankie & Stevie

Dit concert kadert in het Autumn Falls Festival.

Lees meer Lees minder

Kurt Overbergh: ‘Luister nooit naar Kurt Overbergh als het over Whispering Sons gaat. Want hij is een devote blinde fan voor het leven.’


Voor fans van Joy Division, Kaelan Mikla, Croation Amor, postpunk, …

Video's

Reacties

4 fois vu cette année (Charleroi, Verdur, BSF et AB). J'ai aimé chaque concert, mais je trouve qu'ils s'améliorent au fil du temps. Fenne semble timide mais est une bête une fois sur scène. C'est vraiment génial.
balt69
Erg leuke avond: Croation Amor wist mij verrassend wel te boeien, ik miste wel wat samenhang, maar erg knappe stukken gehoord (credits ook aan m/v achter de lichtknopjes - eenvoudig maar erg efficient), (relevantie van) CTM is me volledig ontgaan (snel beslist te gaan socialiseren aan de bar), Whispering sons brachten een sterke set, super alweer om zien/horen hoe ze groeien tijdens hun set, smaakt naar nog (veel) meer. Tot slot, keek erg uit naar paper hats (gezien erg onder indruk van een vorig optreden - niet @AB), maar het overdreven geluidsvolume (@AB Club) deed hun performance echt geen eer aan. Zelfs met oordoppen was het volume bij momenten "ongemakkelijk". Erg jammer, over de concerten in de AB zaal de laatste jaren kan ik nml. enkel maar erg tevreden terugblikken wat betreft geluids(-kwaliteit en -volume)
Guy Rooms
Mijn eerste concert van whispering sons en onder de indruk. Sterke prestatie. De AB us daar uiteraard ook niet vreemd aan. Voor herhaling vatbaar. Tot binnenkort, Sons.
drs
Whispering Sons a un très grand avenir. Superbe groupe dans une salle magique où tout a commencé pour eux.
Pascal.Van De Voorde726522
Voor de derde keer dit jaar Whispering Sons gezien en ze worden steeds volwassener in hun songs optreden (en beter!!). AB, perfecte setting voor dit optreden.
domiten
Whispering sons was geweldig. Sterkte nummers en straffe podiumpresence. CTM en Croatian Amor stellen teleur.
Geert.Van lent655759
Om een reactie te plaatsen moet je aangemeld zijn.
Nog geen AB account? Registreer je hier.

Je bezoek aan AB

Mobiliteit

Onze concerten stoppen meestal om 22u30: zo geraak je nog thuis met de laatste trein!

Plan je route

Honger voor het concert?

Eet iets in ons AB Café & Resto. Smakelijk!

Reserveer je tafel

Bestel nu al je drankjetons

Zo hoef je niet aan te schuiven maar kan je meteen naar de bar.

Bestel

Meer AB tips voor jou

Fanmail

Deel je laatste muzikale ontdekkingen met ons! Zo word je als eerste op de hoogte gebracht wanneer ze naar AB komen.

Koppel Facebook Koppel Spotify

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om je surfervaring makkelijker te maken, om sociale mediafuncties te bieden (zoals het vertonen van YouTubevideo’s) en om het verkeer op de website te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze website met onze vertrouwde sociale media-, en analysepartners.
Meer informatie